Var försiktig med ögonen när du är på stranden eller i segelbåten

Det är högsommar och vi njuter av solen som om vi aldrig sett den förut. Vi vallfärdar till stranden och många hoppar i båtarna för att njuta av deras glädje av segelsport. Men om man inte har de rätta solglasögonen på sig när man är ute på havet, kan det leda till så kallade svetsblänk, som känns mycket obehagligt.

Vad är svetsblänk?

Svetsblänk, seglarögon eller snöblindhet, kärt barn har många namn, uppstår när ögonen utsätts för en ”dubbel dos” av ultraviolett ljus. Solens strålar reflekteras på vattenytan (i snön på skidsemestern) och leder till smärta i ögonen, gruskänsla och utpräglad ljuskänslighet.

Symptomerna kommer tyvärr först efter några timmar efter att man har varit utsatt för solens ultravioletta strålar, så det gör att man först märker skadan när det redan är för sent. Det är därför viktigt att man förebygger svetsblänk genom att använda skyddsglasögon, om man svetsar, och solglasögon när man är ute på sjön eller åker skidor.

Behandling av svetsblänk

Obehaget och smärtan går över av sig själv inom 12-24 timmar, men kan lindras med en ögonsalva, mörker, smärtstillande medicin och ett kallt, vått omslag om de stängda ögonen. Det är också en bra idé att hålla sig inne i ett mörkt rum, så ögonen kan slappna av och få tid till att läka ordentligt.

Förutom att bära ordentliga solglasögon kan det också vara en god idé att ha en ögonspray med i strandväskan eller seglarbyxorna, eftersom det kan hjälpa till med att lindra och fukta ögonen efter en härlig dag ute på vattnet.