Svidande och kliande ögon- så gör du när det svider i ögat

Varför svider det i ögat och vad kan du göra åt det? Här lär du dig mer om varför det svider och kliar i ögat och vad du kan göra själv för att minska besvären.

Först och främst: varför svider det i ögat?

Det finns såklart många olika orsaker till att vi upplever sveda i ögat, eller skav. Man kan uppleva att det skaver, att man har svidande ögonlock eller får en känsla av kliande grusiga ögon.

En vanlig anledning till att ögonen svider, skaver och känns grusiga är att de är torra. Det kan komma sig av att man vistas i miljöer som gör ögonen torra eller irriterade.

Vissa av oss sitter till exempel länge framför en datorskärm i en torr, uppvärmd kontorsmiljö. Väl hemma spenderar vi ytterligare tid framför teven, telefon, surfplattan och telefonen. Den torra miljön, i kombination med att vi tvingar ögat att fokusera på ett och samma ställe under långa perioder, gör att våra ögon kan bli torra, känsliga och irriterade. Särskilt under kalla och blåsiga årstider. Men det finns såklart fler anledningar till skav i ögat. Det kan bland annat vara:

 • Skräp i ögat som skaver mot insidan av ögonlocket. Om man inte lyckas få bort skräpet helt kan det dessutom bildas en inflammation som kan göra ögat grusigt och svidande.
 • Luftföroreningar kan också orsaka torra ögon, vilket leder till skav och svid
 • Fel arbetsbelysning och långvarigt arbete framför en datorskärm kan göra ögonen irriterade
 • Att man vistas i dammiga eller rökiga miljöer
 • Besvär i samband med användning av kontaktlinser
 • Allergier
 • Inflammation på hornhinnan, regnbågshinneinflammation eller grön starr

Vem drabbas av att ögonen svider, skaver och känns grusiga?

Det beror naturligtvis på orsaken till besvären. Men många svenskar har problem med torra ögon, vilket kan ge upphov till skav och sveda i ögonen.

Besvären blir vanligare ju äldre man är. Dessutom upplever många som arbetar på kontor symptom på torra ögon såsom kliande ögon, sveda eller skav i ögat.

Behandling av sveda och skav i ögat

Om skavet i ögat beror på att du har torra ögon, vilket är vanligt, behöver de återfuktas. Ofta räcker det dock inte med ”vanliga” ögondroppar med tårersättning.

I de flesta fall blir nämligen ögonen torra på grund av att deras förmåga att bevara sin naturliga fukt är nedsatt. Det beror på att det tunna fettskikt som ligger ytterst på ögat (kallat lipidskiktet), och som normalt håller inne fukten, är skadat vilket gör att fukten avdunstar. Ögat blir torrt. Hela åtta av tio som har torra ögon har det av just den anledningen.

För att få bukt med problemet behöver du hjälpa dem att behålla sin vätska, istället för att fylla på med mer (i form av vanliga ögondroppar/tårersättning). I dessa lägen ska du använda en ögonprodukt som åtgärdar problemet med lipidskiktet. Att bara tillföra vätska är lite som att fylla på vatten i en spann med hål i. Det rinner bara ut och ögat fortsätter att vara torrt. Du kan läsa mer om Tearsagain lipidspray här.

Andra alternativ

Men, förutom behandling mot torra ögon, så finns det många andra åtgärder som du kan göra för att minska besvär med svid och skav i ögonen:

 • Vistas inte i miljöer som förvärrar besvären, såsom dammiga, rökiga, dragiga och torra arbetsmiljöer.
 • Undvik stark sol och vind, alternativt använd glasögon och solglasögon av hög kvalitet.
 • Byt till en ny datorskärm. Om du har en gammal datorskärm när du arbetar, bör du byta till en nyare som är högupplöst och flimmerfri.
 • Låt ögonen vila. När man arbetar länge framför en datorskärm minskar blinkningsfrekvensen. Så tänk på att blinka och ta pauser med jämna mellanrum så att ögonen får vila.

Ögondroppar mot kliande ögon?

Om du har tillfälliga besvär kan ögondroppar med tårersättningsmedel hjälpa för att fukta och smörja ögats yta. Om du har besvär under längre tid bör du boka tid hos ögonläkare eller optiker för att ta reda på orsakerna till ögonbesvären.

Du kan också använda Tearsagain lipidspray för att hjälpa ögat att behålla sin naturliga fuktighet. Läs mer om hur Tearsagain lipidspray hjälper att behandla torra, grusiga och rinnande ögon här.