Har du överansträngda ögon eller trötta ögon?

Då är du inte ensam. Idag har trötta och överansträngda ögon blivit lite av en folksjukdom. Många känner sig trötta i ögonen i slutet av arbetsdagen, vilket såklart påverkar livskvaliteten. Orsakerna är dessutom många och svåra att undvika. Men som tur är finns det saker som du kan göra själv för att minska besvären.

Varför får man trötta ögon?

– Ökad skärmanvändning

En viktig bidragande orsak till att ögonen blir överansträngda är vår stora användning av skärmar. Det finns studier som visar att mellan 50% och 90% av människor som arbetar framför en datorskärm upplever något av symptomen på överansträngda ögon. Ibland kallas trötta ögon därför för ”datorögon”, ”skärmögon” eller Computer Vision Syndrome (CVS).

Och det är inte så konstigt att ögonen blir ansträngda; vid långvarig skärmanvändning (både dator, telefon och surfplatta) tvingas ögonen att fokusera på en liten yta nära ögonen under en längre tid. Det leder lätt till överansträngda ögon, både hos barn och vuxna.

 

– Trötta ögon är ofta torra ögon

En annan vanlig anledning till att ögonen känns trötta och överansträngda är att de är torra. Ögat saknar receptorer för att känna torrhet, varför vi istället tolkar torra ögon som att de är trötta eller ansträngda. För åtta av tio personer med torra ögon beror torrheten på att ögonen inte kan behålla sin naturliga fukt. Så för att avhjälpa känslan av trötthet i ögonen behöver vi hjälpa ögat att bevara sin fukt, genom särskilt framtagna ögondroppar och ögonsprayer som Tearsagain. Du kan läsa mer om hur Tearsagain lipidspray fungerar här.

När får man trötta ögon?

Att känna sig trött i ögonen är extra vanligt efter semestern, när skola och jobb drar igång med full fart. Det är många som undrar varför ögonen känns så trötta fastän man ser tydligt och bra.

Många upplever även att ögonen känns trötta och ansträngda efter en längre stund framför en datorskärm. Egentligen är det inte så konstigt; när vi använder vårt närseende så aktiveras en stor mängd muskler i både ögat, ryggen och nacken. En oskarp skärm ökar dessutom spänningarna extra mycket i nacken. Därför kan långvarig fokusering framför en skärm vara ansträngande för ögonen.

Att kunna fokusera och se skarpt kräver mycket arbete av ögats muskler och synsystem, speciellt när du ska läsa på nära håll i mobilen eller på datorn. Därför kan även personer med bra syn ha problem med trötta ögon.

Symptom på överansträngda och trötta ögon

När ögonen blir överansträngda uppstår olika symptom. Ögonen kan kännas trötta, svidande och torra, och vissa får dålig synskärpa och dubbelseende. Inte sällan får man dessutom huvudvärk eller värk i nacke och axlar till följd av att man spänner musklerna i ögon, nacken och axlar.

Ett annat vanligt symptom på överansträngda ögon är värk runt ögonen och i pannan. Samlingsnamnet för alla dessa symptom är Astenopiska besvär. Förutom att ögonen kan kännas trötta kan överansträngda ögon även ge följande symptom:

  • Irriterade ögon
  • Huvudvärk
  • Trötta, svidande ögon eller ögon som kliar
  • Svårigheter att fokusera
  • Flimmer
  • Yrsel
  • Rinnande ögon
  • Torra ögon
  • Suddig syn eller dimsyn
  • Ökad ljuskänslighet

 

Behöver man oroa sig om man har trötta ögon?

Även om det kan medföra obehag i stunden, är besvären med överansträngda ögon oftast övergående. Det räcker i de flesta fall att flytta sig från skärmen, eller vila ögonen på något annat sätt, så minskar symptomen eller försvinner helt. I vissa fall kan dock symptomen för överansträngda ögon vara resultatet av underliggande problem. Om du misstänker detta är det viktigt att kontakta en ögonmottagning för att bli undersökt.

Vad kan man göra åt trötta, ansträngda ögon?

Det enkla svaret är alltså att låta ögonen vila, det hjälper i de flesta fall. Men om du ofta känner dig trött i ögonen och upplever skav, sveda och klåda kan det även bero på att dina ögon är torra. Du kan ha brist på tårvätska eller felaktig sammansättning av tårvätskan. Då kan det hjälpa med ögondroppar eller spray som tillför tårvätska och lipider.

 

– Använd lipidspray vid torra ögon

Om dina ögon känns trötta beror det i många fall på att de är torra. När ögonen blir för torra ökar ögats produktion av tårvätska, för att återställa ögats naturliga fuktighet. Det är helt normalt och om ögat fungerar som det ska återfuktas ögat på så sätt.

Men om torrheten beror på att ögat har svårt att hålla inne fukten, vilket är fallet för åtta av tio personer med torra ögon, producerar ögat för mycket tårvätska som det inte kan behålla. Det beror på att ögats yttersta skikt, som ska stänga inne fukten, skadas. Det bildas mikroskopiska sprickor i det så kallade lipidskiktet, genom vilka tårvätskan läcker ut. Ögonen kan kännas fuktiga och vattniga, även om de egentligen är torra. Då räcker det inte att fylla på med ännu mer vätska i form av vanliga ögondroppar med tårersättning. Det blir lite som att fylla på vatten i en spann med hål i och du fortsätter att vara trött i ögonen.

För att få bort trötta ögon behöver du istället behandla det instabila, trasiga yttersta skiktet på ögats yta. Då kan ögondroppar eller ögonspray som innehåller så kallade lipider (som Tearsagain) hjälpa. Lipider finns naturligt i ögats tårar och hjälper bland annat till att hålla kvar fukten. Tearsagain tillför extra lipider som bidrar till att behålla fukten i ögat genom att minska avdunstning. Du kan läsa mer om hur ögonprodukter med lipider kan hjälpa till vid torra, trötta ögon här.

 

– Håll koll på tårvätskans kvalitet och sammansättning

Tårvätskan, eller tårar, består av tre huvuddelar: vatten, proteiner och ett skyddande lipidlager som täcker tårfilmens yttre skikt. I många fall blir ögonen torra av att tårvätskan i ögat är felaktigt sammansatt. Då fäster tårfilmen inte ordentligt mot ögats yta utan rinner istället ner och bort. Resultatet blir torra ögon, vilket gör att de kan kännas trötta och överansträngda. Även i dessa lägen kan ögonprodukter med lipider hjälpa.

 

– Vila ögonen och pausa

När vi tittar på en skärm blinkar vi inte lika ofta som vanligt. Skärmen sitter dessutom relativt nära, så ögonen får jobba lite extra för att fokusera. Detta sammantaget gör lätt att ögonen blir trötta, inte minst för att våra ögonmuskler arbetar på högvarv. För att undvika att ögonen blir överansträngda bör du med jämna mellanrum lyfta blicken bort från skärmen och fokusera på något som ligger lite längre bort.

Försök också att organisera ditt arbete så att du med jämna mellanrum tar korta pauser från datorskärmen. Titta ut genom fönstret, eller blicka ut över kontoret. Då får musklerna i ögat en stunds avkoppling och ögonen får lite välbehövlig vila. Du kan till exempel ta en kvarts paus från datorn varannan timme. En annan bra minnesregel är 20-20-20-regeln som innebär att du var tjugonde minut fäster blicken på något minst 20 meter bort, i minst 20 sekunder.

 

– Ha rätt ljus och belysning vid din arbetsplats

Arbetar du i ett ljust eller solbelyst rum? Då ökar risken för överansträngda ögon. Försök därför att skärma av direkt solljus och skapa ett jämnt, lugnt ljus omkring dig. Ljuset är nämligen mycket viktigt för hur mycket energi ögat måste lägga ner på att fokusera. Ögonen får arbeta mer i miljöer med starkt ljus och blänk, vilket gör att de kan bli överansträngda. Undvik därför kontorsbelysning som bländar dig och ljus eller blänk från blanka ytor eller datorskärmar.

Vet du inte om du är bländad eller inte?

Om man sitter länge framför en dator är det lätt att vänja sig vid ett visst ljus, även om det inte är bra. Då kan du testa att sätta handen i pannan, som en keps. Om det känns behagligare för ögonen så är du sannolikt bländad.

Ögonen får anstränga sig mer även i svagt ljus. Ju mörkare det är, desto mer vidgas pupillen för att ta in så mycket ljus som möjligt vilket kan leda till att ögat och musklerna i ögat blir trötta. Så se till att alltid ha god belysning omkring dig.

 

– Anpassa arbetsställning och ergonomi

Se till att anpassa arbetsplatsen så att du har bra hållning, bra höjd på stolen och lagom avstånd till skärmen. För de flesta är 60 cm det bästa avståndet, men testa att ändra avståndet för att hitta ett avstånd som passar för dig. Se också till att skärmen är i ögonhöjd, eller något lägre. För att testa, kan du utgå från rak nacke och rikta blicken rakt framåt mot skärmen. Fäll ner blicken utan att böja nacken. Om skärmens höjd är rätt inställd ska din blick nu hamna mittpå skärmen. Försök att växla arbetsställning då och då genom att till exempel ställa dig upp när du talar i telefon eller pratar med en arbetskamrat.

 

– Använd rätt datorskärm

Om du använder en äldre skärm kan det hjälpa att byta till en ny, högupplöst skärm. Se också till att justera så att bokstäver är tillräckligt stora och att du har en bra kontrast mellan bokstävernas färg och bakgrunden. Mörkt text mot vit bakgrund är bäst för att motverka trötta ögon. Genom att optimera skärmen och skärmens inställningar kan du helt enkelt minska risken att ögonen blir ansträngda.

 

– Blinka och rulla med ögonen!

När du sitter framför en skärm, oavsett om det är en datorskärm eller telefon, blinkar du inte lika ofta som annars. Var uppmärksam på detta! Du behöver blinka ungefär 25 gånger per minut för att hålla ögonen i form. Så blinka ofta för att fräscha upp och återfukta ögonen. Du kan också blunda och rulla ögonen för att ge ögonen och hornhinnan en riktig rundsmörjning.

Ögondroppar mot trötta ögon?

Ibland kan ögat behöva lite hjälp för att bli av med besvären. Som vi har nämnt tidigare är torra ögon ofta orsaken till att ögonen känns trötta och grusiga. För åtta av tio beror ögontorrheten på att ögats yttersta fuktighetsbevarande fettskikt (lipidskiktet) är skadat och släpper ut för mycket fukt. Då kan Tearsagain lipidspray eller ögondroppar hjälpa.

Ta reda på mer!

Om du vill lära dig mer om hur det fungerar och när du ska använda lipidspray eller ögondroppar, kan du klicka här.