Behandling vid torra ögon

Vad finns det för behandling för torra ögon och hur gör man för att bli av med besvären? En stor andel av befolkningen drabbas av torra ögon och det kan vara både smärtsamt, besvärande och långvarigt. Men som tur är finns det både behandlingar och åtgärder som du kan göra själv för att bli av med besvären.

Behandlingsalternativ

Först och främst är det viktigt att tänka på att vissa symptom som kan uppstå vid torra ögon även kan ha andra orsaker. Symptom som klåda, sveda, röda ögon och ljuskänslighet kan uppstå till följd av förändringar i din arbets- och hemmiljö, allergier eller läkemedelsanvändning.

Men om du vet att du har torra ögon och symptomen inte orsakas av externa faktorer finns det flera saker du kan göra. Ibland behövs behandling för att bli av med torra ögon, ibland räcker det att byta miljö eller arbetssätt.

Om du har långvariga besvär kan det vara bra att besöka en ögonklinik för att ta reda på om du har torra ögon och behöver behandling, eller om det är något annat som gör att du har besvären.

Receptfria ögondroppar och ögonspray

Om du har torra ögon beror det på att dina ögon har svårt att behålla sin naturliga fuktighet. Det finns flera olika receptfria produkter för torra ögon. Vanliga ögondroppar innehåller tårersättningsvätska och tillför helt enkelt vätska till ögat, vilket kan ge lättnad för stunden.

Men för hela 80% beror ögontorrhet på att ögats yttersta skikt, som kallas lipidskiktet, är skadat vilket gör att fukt sipprar ut. Då räcker inte alltid tårersättning som behandling.

Tearsagain lipidspray skiljer sig från andra typer av ögondroppar genom att de tillför lipider till det skadade lipidskiktet. På det sättet motverkas orsaken till torra ögon. Lipider finns naturligt i ögats tårar och deras funktion är bland annat att hålla kvar fukten. Du kan läsa mer om hur det fungerar här.

Behandling på ögonklinik

Den bästa behandlingen är såklart den som är anpassad till dig som individ. Så om du har långvariga problem med torra ögon kan du besöka en ögonklinik för att hitta en behandling som passar dig utifrån dina förutsättningar. Ju tidigare du får rätt behandling för torra ögon, desto bättre. Vilken behandling som är bäst för just dig beror alltså på orsaken till varför just du har torra ögon.

Byt miljö och förändra livsstil

Om dina ögon känns trötta och grusiga under arbetsdagen kan du börja med att se över ergonomin på din arbetsplats och hur länge du sitter framför en skärm. Ögonen kan dessutom drabbas av så kallad visuell stress som kan uppstå till följd av bland annat skärmanvändning, starkt solljus och luftföroreningar. Visuell stress innebär att ögonen är överansträngda och stressade, så precis som annan stress bör du undvika situationer där det uppstår.

Vad kan du göra för att minska besvären?

  • Om du har ett kontorsarbete och arbetar långa stunder framför en datorskärm är det viktigt att du låter ögonen vila med jämna mellanrum. Ett tips är att var tjugonde minut vila ögonen på något som är minst 20 meter bort under 20 sekunder.
  • Om du använder linser så är det viktigt att du rengör och förvarar dem enligt tillverkarens föreskrifter eller använder endagslinser.
  • Se till att ha god belysning på din arbetsplats och skärma av direkt solljus och blänk. Om ögonen bländas av motljus behöver de arbeta mer vilket kan öka besvären vid torra ögon.

 

  • Om du känner dig torr i ögonen så kan det bero på att du har vätskebrist, se därför till att dricka tillräckligt med vatten under dagen.
  • Vila ögonen och blinka ofta. Det kanske låter som en självklarhet att blinka, men när vi tittar fokuserat på en skärm blinkar vi inte lika ofta som annars. Det gör att ögats yta inte fuktas och smörjs av ögonlocket, vilket kan leda till torra ögon.
  • Använd glasögon eller solglasögon av god kvalitet för att skydda ögonen vid vind eller starkt solljus.

Behandling med Tearsagain

Tearsagain är en ögonspray som innehåller lipider utvunna av sojalecithin samt vitamin A, vitamin E och vitamin B6 (Tearsagain Sensitive). Tearsagain lipidspray används för behandling av torra ögon när man behöver tillföra extra lipider. Tearsagain sprayas mot ett lätt slutet öga, varefter ögats öppnas och medlet flyter ut över tårfilmen. Lipiderna hjälper till att hålla kvar fukten i ögat så att den inte avdunstar. Du kan läsa mer om Tearsagain här.

Vilken Tearsagain ska jag välja?

Tearsagain finns i tre olika varianter. Lipidspray som förhindrar avdunstning av vätska. Ögondroppar som tillför vätska och BlephaCura som rengör ögonlockskanterna och lindar vid inflammation.